Poslední letošní večeře, ze série setkání pod hlavičkou magazínu Top Class a ateliéru Chronoshop, proběhla v prostorách hotelu Stages. Jakýmsi leitmotivem byla oslava Českého a Slovenského řemesla, což se promítlo také v exponovaných značkách. Na místě nechyběla produkce českých značek Robot a XIIVI, ale nechyběl ani slovenský Biatec. Bylo toho ale daleko víc…
Restaurace Backstage Bar & Retaurant s moderním designem a prostorným interiérem patří mezi častou volbu návštěvníků koncertů a kulturních událostí v O2 Aréně. Rozprostírá se totiž v její těsné blízkosti, a jelikož je součástí hotelu Stages Hotel Prague, můžete v ní čas od času narazit také na hostující interprety. Posedět můžete nejen v restauraci, ale i ve vnitřním atriu, soukromém salonku nebo na piazzettě kolem restaurace. V pondělí 2. prosince se však oddělená část restauračního traktu proměnila v setkání příznivců jemné mechaniky a všude přítomné hudební motivy šly tak trochu stranou.
Celkový genius loci prostoru, který dotvářejí elementy inspirované světem hudby, jako jsou činely sloužící jako tácy, bicí souprava nahrazující košíky na pečivo nebo menu navržené ve stylu gramofonové desky, tak ustoupily magickým světům hodinek a psacích per.

Sál se začal plnit už před šestou hodinou večerní. Ještě před tím, než se hosté usadili ke slavnostní tabuli, nabízela se možnost popovídat si nejenom o hodinkách české a slovenské produkce, ale vyzkoušet si také ze dřeva ručně vyráběná psací pera Wood Factory – a vyzkoušet v tomto případě znamenalo opravdu uchopit klasické psací pero a napsat vzkaz – je zajímavé, kolik lidí přišlo díky moderním technologiím o svůj krasopis, jež tak pilně na základních školách pilovali.

Značka Robot z Nového Města nad Metují dodala na večeři zajímavý průřez svým portfoliem, a to včetně speciálních edic Graphic Sutnar Orbis, Aplos Spectra nebo třeba chronografy Minor Emerson Fittipaldi. Stejně jako na výstavě SEW či uplynulém festivalu Micro Praha prezentovala také svou žhavou sportovní novinku Albatros, kterou skládá poklonu letounu Albatros L-39.

Československá značka XIIVI, kterou exkluzivně Chronoshop zastupuje, dodala dvojici zcela nových ocelových hodinek, které Beeman osadil číselníky s motivem lipových listů.
Obdobně jako Robot na tom byla i Slovenská značka Biatec, jejíž průřez kolekce doplnil prototyp hodinek, které velmi brzy Chronoshop exkluzivně odhalí v unikátní edici.

Zajímavostí restaurace Backstage je otevřená kuchyně, v níž můžete sledovat tým šéfkuchaře Daniela Beneše v akci. Na místního chodů z á la carte menu, které je pravidelně obměňováno, však společně připravili česko-slovenské menu, ke kterému vybral unikátní párování přední český sommeliér Branko Černý, který stojí za velmi úspěšnou tuzemskou soutěží Král Vín.
V kuchyni tak vznikaly v moderním pojetí stálice česko-slovenské gastronomie, jako byla pražská šunka od kosti s opečeným chlebem a křenovou espumou, studeným kouřem zauzené halušky s brynzovou omáčkou a slaninovými škvarky, staročeská kulajda s pošírovaným křepelčím vejcem a pošírovanou bramborou v másle nebo hovězí diamont muscle připravovaný v sous-vide a servírovaný se svíčkovou omáčkou z espumy, brusinkovým gelem a servírovaný s libečkovým knedlíkem.
K těm pak Branko Černý vybíral ta nejlepší vína z moravských vinohradů, jako je Vajbar, MiQueen, ZD Němčičky, Volařík nebo Vinařství Slaměnka. Skvělým doplňkem byla také prvotřídní česká voda Fromin pocházející z tajícího ledovce, který na konci doby ledové pokrýval hory severních Čech.
Byl to fantastický večer, jehož jedinečnou společnost skvěle doplnily jedinečné produkty českých a slovenských značek, které mají rozhodně co nabídnout. Kooperace magazínu Top Class s ateliérem Chronoshop tak přinesla další večer, který za to opravdu stál…