Už příští týden, tedy od 4. do 6. května, se v pražském O2 Universu odehraje české kolo nejprestižnější světové kuchařské soutěže Bocuse d`Or. Zatímco o výběru finalistů národního kola rozhodovali tuzemští šéfkuchaři, čas v průběhu jejich vaření se starala časomíra Seiko ST-306. Obří stopky budou využívány i během klání profesionálních kuchařů.
„Jde o opravdu nejtěžší, ale také nejprestižnější kuchařskou soutěž na světě. Michelinských hvězd jsou stovky, ale vítězů Bocuse d‘Or jen 19,” prozrazuje ředitel Bocuse d‘Or Czech Adam Eliáš, který je zároveň výkonným ředitelem Českého Gastronomického Institutu, jemuž se podařilo pro Českou republiku zajistit licenci. „Nejtěžší bylo přesvědčit francouzské pořadatele soutěže, že jsme pro ně ten správný partner. Trvalo nám to rok a půl, ale nakonec jsme uspěli,” dodal.
Jakési kuchařské mistrovství světa se pod jménem Bocuse d’Or koná už od roku 1987, kdy založil legendární šéfkuchař Paul Bocuse. Dnes toto klání o kulinářského Oskara vytváří mimořádně inspirativní komunitu udávající trendy světové gastronomie. Mimochodem, v letošní akademii lze narazit na takové ikony tuzemské gastronomie, jako jsou Oldřich Sahajdák z restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, Jan Knedla z restaurantu Papilio či Jan Punčochář, ale nechybí ani Marek Raditsch, Miroslav Kalina nebo Zdeněk Pohlreich.
Celý oficiální program vypukne ve čtvrtek 4. května oficiálním zahájením v 9:30, na které naváže první ze tří kol, během kterého budou jednotliví kuchaři a soutěžní týmy plnit v časovém limitu úkoly zadané porotou. O časomíru veškerých úkolů se bude starat japonská ikona Seiko, která poskytla speciální stopky Sports Timer ST-306 původně vyvinuty pro sportovní účely – tedy konkrétně pro atletiku.
A jaké je zadání? 5 hodin a 35 minut – to je přesně stanovený čas dle pravidel Bocuse d´Or, během kterého finalisté národního kola musí připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního pokrmu, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. Pro téma na talíři pak bylo zvoleno teplé vegetariánské jídlo, pro které jsou dvě povinné suroviny – brambory a česnek v různých odrůdách.
Seiko nebude jediným japonským partnerem soutěže. Svět vysoké gastronomie si zamilovala také automobilka Lexus. „Lexus má s touto tradiční a ve světě gastronomie extrémně prestižní soutěží mnoho společného. Mimo jiné je to absolutní důraz na řemeslnou zručnost a preciznost a filozofii dosahovat těch nejlepších možných výsledků. V neposlední řadě nás skrze našeho dlouholetého ambasadora Zdeňka Pohlreicha pojí láska k vysoké gastronomii,“ říká Jakub Květoň, manažer značky Lexus.