Podzemní restaurace Triton měla vždy magický genius loci. V krápníkové jeskyni vytvořené už před více než sto lety se před dávnými lety scházeli ti nejlepší herci období první republiky a pořádali zde své bujaré večírky. Svým vlastním způsobem romantická a zcela bezpochyby dekadentní výzdoba tak vždy lákala opravdu specifickou klientelu, a jinak tomu není ani dnes. Původní divadlo však vystřídal zážitkový fine dining podnik, který vzkvétá pod taktovkou slovenského šéfkuchaře Tomáše Kohúta. A právě proto jsme se sem s Kubou Sivkem vydali, a to rovnou se slovenskými hodinkami Biatec.
Gastronomické kreace Tomáše Kohúta, Slováka žijícího v Čechách, téměř hraničí s animacemi světa Alenky v říši divů, a tak se skvěle hodí k majestátním sochám Orfea s lyrou, Eurydiky či Charona, převozníka mrtvých do podsvětí. Tomášův jídelní lístek je rozdělený na speciálně připravená degustační menu, z nichž čiší romantika, moderní umělecká kreativita i láska k cestování. Dekadentní L’Atelier Degustation menu disponuje pěti chody, přičemž každý z nich je překvapením samým o sobě.

Celé kulinářské defilé v restauraci Triton, nacházející se v uměle vytvořené podzemní krápníkové jeskyni z roku 1912 a pro mnohé známé pod původním morbidním označením U rakviček, startuje odvážně.
Po amouse-bouche v podobě variace pečiva a domácího másla přichází totiž pokrm nazvaný jednoduše „mořský vlk“. Ten je zabalený v nori řase společně se sušeným pupkem tuňáka, domácím nakládaným zázvorem a kaviárem ze pstruha, přičemž tato umami bomba je servírovaná na dlažebních kostkách z Václavského náměstí.
Do míst, kde se kdysi potkávala divadelní elita – ať už je řeč o Vlastovi Burianovi či o Voskovcovi s Werichem o pár dekád později, jsem si s sebou vzal hodinky Biatec vyrobené exkluzivně pro Chronoshop. Myšlenka byla jednoduchá – stejně jako šéfkuchař Tomáš Kohút úspěšně tvoří v Čechách, ale narozen byl na Slovensku, tak i tento model Biatec má svého československého ducha. Jeho elegance se navíc do dekadentně pompézních prostor prostě hodí.

Epesní pokračování degustační večeře zajistil „steak,“ tedy hovězí steak servírovaný po boku s pečeným česnekem, lanýži a cibulí a párovaný s nádherným super-toskáncem Cignale z vinařství Castello di Querceto z půvabného městečka Greve in Chianti.

Jednoznačným highlight chodem je však malé intermezzo, které odděluje silné aroma hovězího, na které navazuje paradoxně ryba. Řeč je o mezichodu, který tvoří zmrzlina z fermentovaného jablka zdobená květem plamatky zelné. Té se pro svou schopnost mírně umrtvit a rozbrnět jazyk přezdívá příznačně „electric daisy“ a skvěle vyčistí chuťové pohárky.


Následující chod „jeseter“ tak vynikne jemným bílým masem, jemuž na talíři hraje kontra pyré z hrášku s fenyklem. Kreativita Tomáš Kohúta je vskutku neuvěřitelná. Je opravdu potřeba ochutnat a přesvědčit se na vlastní chuťové pohárky. Stejně tak je tomu u francouzského šéfcukráře Marca Le Bretona, který se postaral o dezert „Buddhova ruka“ z ananasu a mléčné rýže.
Náš česko-slovenský večer ve mně zanechal skvělé pocity. Stejně jako ve světě horologie, tak i vysoká gastronomie mne neustále dokáže překvapovat – a to je dobře. Doporučuji ochutnat. A o hodinkách Biatec Chronoshop 09 si můžete přečíst zde.