#TBT: Večeře v teatrálních kulisách řecké mytologie s hodinkami Biatec

Podzemní restaurace Triton měla vždy magický genius loci. V krápníkové jeskyni vytvořené už před více než sto lety se před dávnými lety scházeli ti nejlepší herci období první republiky a pořádali zde své bujaré večírky. Svým vlastním způsobem romantická a zcela bezpochyby dekadentní výzdoba tak vždy lákala opravdu specifickou klientelu, a jinak tomu není ani dnes. Původní divadlo však vystřídal zážitkový fine dining podnik, který vzkvétá pod taktovkou slovenského šéfkuchaře Tomáše Kohúta. A právě proto jsme se sem s Kubou Sivkem vydali, a to rovnou se slovenskými hodinkami Biatec.

Gastronomické kreace Tomáše Kohúta, Slováka žijícího v Čechách, téměř hraničí s animacemi světa Alenky v říši divů, a tak se skvěle hodí k majestátním sochám Orfea s lyrou, Eurydiky či Charona, převozníka mrtvých do podsvětí. Tomášův jídelní lístek je rozdělený na speciálně připravená degustační menu, z nichž čiší romantika, moderní umělecká kreativita i láska k cestování. Dekadentní L’Atelier Degustation menu disponuje pěti chody, přičemž každý z nich je překvapením samým o sobě.

Restaurace Triton – Pýthia

Celé kulinářské defilé v restauraci Triton, nacházející se v uměle vytvořené podzemní krápníkové jeskyni z roku 1912 a pro mnohé známé pod původním morbidním označením U rakviček, startuje odvážně.

Po amouse-bouche v podobě variace pečiva a domácího másla přichází totiž pokrm nazvaný jednoduše „mořský vlk“. Ten je zabalený v nori řase společně se sušeným pupkem tuňáka, domácím nakládaným zázvorem a kaviárem ze pstruha, přičemž tato umami bomba je servírovaná na dlažebních kostkách z Václavského náměstí.

Do míst, kde se kdysi potkávala divadelní elita – ať už je řeč o Vlastovi Burianovi či o Voskovcovi s Werichem o pár dekád později, jsem si s sebou vzal hodinky Biatec vyrobené exkluzivně pro Chronoshop. Myšlenka byla jednoduchá – stejně jako šéfkuchař Tomáš Kohút úspěšně tvoří v Čechách, ale narozen byl na Slovensku, tak i tento model Biatec má svého československého ducha. Jeho elegance se navíc do dekadentně pompézních prostor prostě hodí.

Biatech Chronoshop 09

Epesní pokračování degustační večeře zajistil „steak,“ tedy hovězí steak servírovaný po boku s pečeným česnekem, lanýži a cibulí a párovaný s nádherným super-toskáncem Cignale z vinařství Castello di Querceto z půvabného městečka Greve in Chianti.

Biatech Chronoshop 09

Jednoznačným highlight chodem je však malé intermezzo, které odděluje silné aroma hovězího, na které navazuje paradoxně ryba. Řeč je o mezichodu, který tvoří zmrzlina z fermentovaného jablka zdobená květem plamatky zelné. Té se pro svou schopnost mírně umrtvit a rozbrnět jazyk přezdívá příznačně electric daisy a skvěle vyčistí chuťové pohárky.

Biatech Chronoshop 09
Jeseter

Následující chod „jeseter“ tak vynikne jemným bílým masem, jemuž na talíři hraje kontra pyré z hrášku s fenyklem. Kreativita Tomáš Kohúta je vskutku neuvěřitelná. Je opravdu potřeba ochutnat a přesvědčit se na vlastní chuťové pohárky. Stejně tak je tomu u francouzského šéfcukráře Marca Le Bretona, který se postaral o dezert „Buddhova ruka“ z ananasu a mléčné rýže.

Náš česko-slovenský večer ve mně zanechal skvělé pocity. Stejně jako ve světě horologie, tak i vysoká gastronomie mne neustále dokáže překvapovat – a to je dobře. Doporučuji ochutnat. A o hodinkách Biatec Chronoshop 09 si můžete přečíst zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.