O tom, že máme rádi rum, už jsme psali. Nicméně je toho více, po čem naše srdce kromě hodinek prahnou. Jsou to také piva, velká vína a samozřejmě dobře připravená jídla. No, a jelikož rádi obcházíme restaurační zařízení, neodolali jsme ani návštěvě nově otevřeného podniku RED Pif na pražském Andělu. Vyzbrojeni hodinkami Certina DS Action Diver ochutnali jsme téměř vše.
Hned po vstupu z Nádražní ulice zaujme moderní tvář vzdušného interiéru vyzdvihující tradiční materiály, z nichž nejvíce promlouvá dominující hrubě opracované smrkové dřevo. Jak se ihned dovídáme, restauraci jej dedikovali architekti Jakub Fišer a Marek Schneider z ateliéru AFARCH, kteří dostali za úkol přetvořit původní dvoupatrové prostory nepovedené Potrefené Husy.
Podařilo se jim to skvěle, a přihlédneme-li k tomu, že ještě přibydou světla z dílny Ronyho Plesla, není co vytknout. Nejvíce nám ale imponuje skvěle situovaný výčep s Plzeňským Prazdrojem a hned za ním do stěny integrovaná vinotéka oplývající převážně francouzskými naturálními víny. Usedáme ke stolu a na uhašení žízně objednáváme dvě hladinky.
Dvě pivka přistávají v mžiku a na svých Certina DS Action Diver otáčím potápěčskou lunetou o jednu pozici proti směru chodu ruček. Moderní využití lunety suplující počítadlo piv je už u nás kolorit, a tak se jedná o vlastně zautomatizovaný pohyb.
Zajímalo by mě ale, zda hodináře v Le Locle vůbec někdy napadlo, že vkládaná keramická vložka s luminiscenčními prvky může vůbec plnit tuto funkci. Ano, stupnice jde v tomto okamžiku pozpátku, ale není zas tak velká věda počet piv odečíst. Ráno v bazénu zastane funkci jinou, teď se však musí smířit s touto rolí.
Objednáváme si poněkud netradičně, nicméně s touhou ochutnat co nejvíce položek na menu. Nevadí nám tedy, když se o některá jídla budeme dělit. Honza Štefl stále ladí fotoaparát, zatímco já už studuji vína, která je potřeba ochutnat a spárovat s jednotlivými chody. Začínáme tradičně po francouzsku. Smažené krevetové beignets párované s pikantní majonézou, které šmrnc dodává ajvar, rozhodně stojí za ochutnání.
Za místní kuchyní stojí dobře známý šéfkuchař David Kalina, který se na kulinářské scéně pohybuje už drahnou dobu. Mnozí jej znají z Mincovny, jiní nedají dopustit na jeho španělské ptáčky v restauraci Tiskárna a jiní pravidelně ochutnávají jeho kreativní gastronomii U Tellerů. Nás těší jeho tvorba hned u samotného startu plánovaného obžerství a poroučíme si napůl skvělý alsaský cibulový koláč se slaninou, tedy tak zvaný tarte flambée, který známe i z návštěvy Junghansu pod jménem flammkuchen.
Hodinky Certina DS Action Diver splňující v restauraci téměř nezbytné ISO 6425 však nezanedbáváme. Ačkoli na stole již stojí láhev naturálního vína od Milana Nestarce, věnujeme se jejich nadčasovému designu a hodnotíme styl.
Historického ducha jim dodává tmavě žluté zbarvení luminiscence na ručkách a indexech, stejně jako na již zmiňované lunetě, s tím, že barva je aplikovaná i ve struktuře z textilu pleteného 21mm NATO strapu. Jasně, na Honzově ruce jsou asi moc velké (měří 43 mm v průměru a na výšku dokonce 13,1 mm), ale mně sedí skvěle. Navíc díky titanové konstrukci zas tak moc neváží.
Čas však mezitím tak trochu pokročil a my přitvrzujeme, respektive necháváme promlouvat chuťově intenzivnější ingredience. Na hruškách pečené domácí kachní jelito boudin noir de canard v mžiku doprovází ještě větší francouzská stálice.
Do hledáčku nám nemohlo padnout nic jiného, nežli klasika klasik coq au vin – tedy na červeném víně s kořenovou zeleninou dušený kohout, doprovázený cibulkami, žampiony a špekem, přičemž přílohou je velmi jemná bramborová kaše. Víno chceme přirozeně taky ze země galského kohouta, #neasi. Než si poručíme předkrm, zkoušíme ještě navarin d’agneau, což jsou v silné tomatové omáčce dušené kousky jehněčího masa servírované s bramborami a mladou zeleninou. Jako fakt mňam, toho bych mohl mít třikrát tolik.
Naštěstí nepodléháme panice. Hodinky Certina na černém číselníku ukazují, že kuchyně ještě nezavírá a Honza doobjednává absolutní masakr v podobě ultra sladkého signature dezertu Île flottante RED Pif. Jakože cože? Tohle je absolutně z jiného světa. V husté omáčce ze žloutků, vanilky a pomerančové kůry plave po boku hoblinek z mandliček jako ostrov záměrně nedovařená pusinka ze šlehaných bílků a cukru, díky které zjistíte, že Pavlova je sice vynikají dort, ale že věci lze dělat i jinak. A to v tomto případě daleko lépe. Opravdu. Pokud máte cestu kolem a chuť na sladké je povolené nasytit, pak právě toto je to správné místo.
Kvůli sladkému málem zapomínáme řešit to pro nás na hodinkách nejpodstatnější. Pod plným dýnkem s vyobrazeným motivem želvy pracuje kalibr Powermatic 80.611, který si Swatch Group šetří jen pro svou vlastní produkci. Hodinky tedy, jak lze z názvu pochopit, nabídnou 80 hodin rezervu nátahu.
Jasně, jedná se o ETA C07.111, tedy ještě lepe klon vycházející ze základu ETA 2824-2, nicméně se setrvačkou, která byla ze 4 Hz zpomalená na 3 Hz a navíc vybavena vláskem Nivachron. Ten vážně chcete. A to už jen kvůli tomu, že na něm kooperovala manufaktura Audemars Piguet.
Hodinky a pivo – to by nám šlo. A mimochodem, ano, RED Pif doporučujeme.
Text: Jan Šanta
Foto: Jan Štefl (@nodatediver)