Další z řady degustačních večeří magazínu Top Class proběhla ve spolupráci s klimaticky neutrální společností Oris a hodinářským ateliérem ChronoShop. Stejně jako v loňském roce s chronografy Hanhart, tak i letos proběhla v restauraci The Artisan v prostorách hotelu Marriott Prague.
Na dvacet hodinářských afficionados se ve středu 7. února setkalo v přízemní restauraci pražského hotelu Marriott. Právě zde se totiž nachází The Artisan, restaurace s jedinečnou koncepcí, která perfektně souzní s udržitelnou filosofií hodinářské značky Oris. Ještě před tím, než v dubnu započnou v rámci ženevské výstavy Watches & Wonders oslavy jejích 120. narozenin se tak našla chvilka, projít si současnou kolekci a novinky.
Ačkoli prim hráli samozřejmě tikající počiny, nejvíce pozornosti sklidil Junior Sous Chef Josef Votoček, jehož kulinářské umění provázelo hosty celým večerem. A nejenom to, sami se mohli přesvědčit o udržitelném přístupu kuchyně při její prohlídce. Po boku kultivátorů či vlastní zrárny masa tak byla k vidění sekce s fermentovanou zeleninou, naloženými houbami a vlastní produkcí olejů, octů a šťáv.
Velkým překvapením byla také ochutnávka medu, který pochází od devadesáti tisíc včel usídlených na střeše hotelu. „Našim včelám se na střeše hotelu daří, a i přes relativně chladné jarní měsíce dokázaly využít podmínky, které zdejší lokalita nabízí ke sběru nektaru,“ prozradil Peter Mikuláš, Executive Sous Chef restaurace The Artisan, který se o včely stará.
„Výroba domácího medu je pro nás důležitá nejen z pohledu udržitelnosti, na kterou velmi dbáme, ale také z ekonomického hlediska. Jeho celková roční spotřeba je v rámci hotelu významná a díky vlastní produkci si ji dokážeme z velké části pokrýt sami,“ dodává David Rejhon, šéfkuchař restaurace The Artisan.
Expozici značky Oris tvořily modely napříč celým portfoliem produkce. Opěvované byly potápěčské modely Aquis, vintážně laděné Diver Sixty-Five, letecké Big Crown, ale hlavně také moderní ProPilot X v titanu.
Nechyběly ani nové ProPilot X Calibre 400 Laser, u nichž sáhl technický ředitel značky po nové laserové technologii. Ta zapříčiňuje, že od titanového číselníku odrážené světlo hraje interferencí různými barevnými odstíny, od zelené, přes modrou až po fialovou. Výsledný efekt umocňuje absolutně jedinečné vzezření hodinek, které pohání vlastní in-house strojek s pětidenní rezervou nátahu.
Téma udržitelnosti se týká bezesporu nás všech. Vyžaduje však kreativní myšlení a uchopení problematiky. Jedním z témat tak byly například i kožené řemínky společnosti Cervo Volante vznikající z kůží jelenů odstřelených v rámci nezbytné regulace ve švýcarských lesích. Každoročně tak přicházela vniveč kůže z 15 000 jelenů, což nikomu nepřišlo alarmující – tedy až do roku 2017, kdy se jich uchopila zmiňovaná společnost a začala z nich tvořit nejenom řemeny pro hodinky Oris, ale také opasky či aktovky.
Žhavá diskuse nad hodinkami z Hölsteinu probíhala do pozdních nočních hodin. Zprvu ji samozřejmě provázely jednotlivé chody, ať už se jednalo o sýry z farmy Krasolesí, sladkovodní ryby či zvěřinu, nicméně později už jen vína z Valtic a Velkých Bílovic…