Blíží se změna zimního na letní čas. Nezaspěte…

Na přelomu března a dubna se jedna z nejstarších pravidelných rituálů moderní doby nezadržitelně blíží. V noci 31. března se celá řada zemí opět ponoří do čarovného rituálu přesunu hodinových ruček, který nám přináší více denního světla ve večerních hodinách. Ano, je to ten čas roku, kdy se přechází ze zimního na letní čas. Ze 2:00 na 3:00.

Koncepce letního času není novým vynálezem. Jeho kořeny sahají až do konce 18. století, nicméně v praxi byl zaveden až v období první světové války, kdy byl poprvé aplikován jako metoda úspory uhlí tím, že se lidé využívali přirozeného denního světla déle do večera. Dnes, i když už nejsme tak závislí na uhlí, tradice přetrvává s cílem šetřit energii a poskytnout lidem více času stráveného na slunci po pracovní době.

Přestože se jedná o posun času o pouhou hodinu, může mít i krátkodobý vliv na naše biologické hodiny – vždyť tak vlastně budeme vstávat o hodinu dříve. Někteří lidé mohou cítit únavu nebo mírnou dezorientaci, která však obvykle rychle pomine, jakmile se tělo přizpůsobí novému režimu.

Velmi uklidňující je dle čtyř z pěti na „horobundus“ se specializujících lékařů uvolňující rituál, během kterého lze přenastavit čas na všech svých hodinkách v natahovači. Balzámem na duši je pak pohled na plynule se pohybující hodinovou ručku u automatické změny na hodinkách Seiko využívající příjem GPS signálu (jedny takové jsou v našem bazaru) či na hodinkách G-Shock, závislých na signálu radiovém.

Přechod na letní čas nám dává příležitost užít si večery mezi sběrateli hodinek více naplno. Se zvýšením počtu světelných hodin přichází větší možnosti pro venkovní aktivity, ať už jde o sport, procházky v přírodě nebo jen posezení s přáteli na terase Chronoshopu. Tato změna přináší pocit nového začátku, oživení po zimním období, a motivuje mnohé z nás k aktivnějšímu životnímu stylu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..